Zdrowie

Czym zastąpić ziemniaki?

Polacy są przyzwyczajeni do staropolskich obiadów. Taki tradycyjny obiad składa się z dwóch dań. Pierwsze to zupa (zazwyczaj jest to rosół, ogórkowa lub pomidorowa), a drugie to obowiązkowo jakieś mięso (teraz już niekoniecznie schabowy z kapustą) i oczywiście ziemniaki. Pyry, kartofle – nieważne jak się nazywają, są nieodłącznym elementem diety Polaka.

Czy to prawda, że ziemniaki są bardzo tuczące? Oczywiście przez wiele lat krążył taki mit, jednakże nie jest to prawda. Wszyscy mówią o zdrowym jedzeniu, dużej ilości warzyw itd. A czym jest ziemniak jak nie warzywem?! To co nas tuczy, to zazwyczaj sosy, którymi namiętnie polewamy te ziemniaki. Istnieje jednak znacznie więcej sposobów ich podania, niż klasyczne ziemniaki z sosem i mięsem.

Ciężko jednak niektórym jest obejść się bez sosu do ziemniaków, dlatego czasem lepiej tradycyjne ziemniaki zamienić na równie pyszny, pożywny i zawierający cenne składniki odżywcze – ryż. Nie jest tak zabójczy dla naszego organizmu, a można z niego zrobić wiele smacznych potraw podając go na różne sposoby. Najlepiej połączyć go z warzywami, by mieć w pełni zdrowy obiad. Często wykorzystywany jest on w kuchni azjatyckiej – jeśli masz akurat na nią ochotę, sprawdź gdzie zjeść Poznań. Zazwyczaj kojarzymy go z chińszczyzną, sushi, daniami wietnamskimi, orientalnymi itd. Innym rozwiązaniem jest kasza, jeśli ktoś ryżu nie lubi. Kasza gryczana jest korzystna dla ludzkiego układu trawiennego i znacznie mniej tucząca niż makarony z sosem, które także kochamy, prawie, jak rodowici Włosi. Zamieńmy, więc ziemniaki i makarony z tuczącym sosem na zdrową kaszę i ryż i pamiętajmy o warzywach!